Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Özbekistan’da İç İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan personellerin mesleki etik kuralları ve çalışma disiplini hakkındaki kanun onaylandı.

Özbekistan’da İç İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan personellerin mesleki etik kuralları ve çalışma disiplini hakkındaki kanun onaylandı.
REKLAM ALANI
26.01.2023
A+
A-

 

Açıklama yok.

 

Özbekistan’da İç İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan personellerin mesleki etik kuralları ve çalışma disiplini hakkındaki kanun onaylandı.

Söz konusu kanunun temel amacı, İçİşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan personelleri, ‘İnsan değeri için’ ilkesi doğrultusunda, üstün maneviyat ve ahlak değerlerine sahip, görevine sadakatli, vatanı ile milletine bağlı bir devlet temsilcisi olarak toplumun hizmetine sunmak ve bu surette halkın samimi memnuniyetini kazanmaktır.
Kolluk teşkilatı personeline; hizmet görevlerine dürüstlük ve vicdanlılık temelinde yaklaşan, vatana ve millete olan borcunu yüksek sorumluluk ve görev anlayışı içinde benimseyen ve tüm toplumlar tarafından kabul edilen ahlak kurallarına duraksamadan uyma duygusuna sahip olan şahsiyet kazandırmak işbu kanunun temel ilkelerini oluşturmaktadır.

Kolluk teşkilatlarında olası yolsuzluk ile görevi kötüye kullanma vakalarının erken dönemde önüne geçmek ve kolluk teşkilatı itibarını sarsabilecek olumsuz durumların meydana gelmesini önlemek mezkûr kanunun önemli ilkelinden sayılmaktadır.
Belgeye göre, bu kanunu bilmek ve onun kurallarına koşulsuz uymak teşkilatın her bir personeli için zorunlu olup, personelin çalışma performansı ile disiplin değerlendirmesinde temel kriter sayılacaktır. Kanunda yer alan dikkat çekici hususlardan biri de söz konusu mesleki etik kuralların, yaptığı göreve bakılmaksızın her rütbedeki personel için geçerli olmasıdır.

Kanunda, yolsuzlukla mücadele ve onu önlemeye yönelik faaliyetlere personelin etkin katılım sağlaması çalışanın sorumlulukları arasında düzenlenmektedir. Yolsuzluğa yol açabilecek etkenleri ortadan kaldırmak amacıyla personelin ticari faaliyette bulunması yasaklanmıştır. Yürüttüğü görevin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle özel menfaat sağlamaları yasaklanmıştır. Hediye ve başka değerli eşyaları kabul etmelerine ya da görevlerini kişilere haksız menfaat kazandırmak amacıyla yapma veya yapmamalarına izin verilmeyecektir.

Mezkûr Kanunla, personelin sadece görev sırasında değil belki hizmet dışında da uyması zorunlu olan etik kurallar getirilmiştir. Örneğin, personel emniyet teşkilatı itibarını sarsabilecek davranışlardan, kibirli davranmaktan, devletin aleyhinde gruplaşmaktan, gösterişe, hevesine, şöhrete ve kötü alışkanlıkları düşkünlükten ve her türlü hukuka aykırı davranışlardan sakınmalı.

Bu belge, disiplin cezalarını uygulama ve personeli ödüllendirme esaslarına ilişkin hükümleri de içermektedir. İşbu kanunla düzenlenen kurallara aykırılık oluşturacak filler belirli disiplin cezalarının uygulanmasına hatta meslekten çıkarmaya da esas teşkil edecektir.

 

Açıklama yok.

REKLAM ALANI