Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı Türkistan bölgesi Akim’i Darkhan Satybaldy’yi kabul etti

Devlet başkanı Türkistan bölgesi Akim’i Darkhan Satybaldy’yi kabul etti
REKLAM ALANI
20.01.2024
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Türkistan bölgesi Akim’i Darkhan Satybaldy’yi kabul etti

2024

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Türkistan bölgesi Akim Darkhan Satybaldy’den bölgenin 2023 sosyo-ekonomik kalkınmasına ilişkin bir rapor dinledi.

 

 

 

Cumhurbaşkanına, geçen yılın sonunda bölgedeki temel makroekonomik göstergelerde olumlu bir eğilimin olduğu bilgisi verildi. Özellikle bölgedeki sanayi üretim hacmi yüzde 2,5 artarak 1 trilyon tengeyi aştı. İmalat sanayini geliştirmek amacıyla 594 yeni istihdam yaratılmasıyla birlikte toplam 30,2 milyar tenge tutarında 20 planlı proje başlatıldı.

 

 

 

Akim, önümüzdeki 5 yılda bölgenin öz gelirlerinin 100 milyar tenge artırılmasının planlandığını söyledi. Ön hesaplamalara göre geçen yıl gayri safi bölgesel hasıla hacmi 3,8 trilyon tenge, tarım ürünleri hacmi ise 1,1 trilyon tenge olarak gerçekleşti. Bu göstergelere göre Türkistan bölgesi ülkede lider konumdadır. Sektörün çeşitlendirilmesi sonucunda rekor bir hasat elde edildi – 3,3 milyon ton sebze ve bahçe ürünü. Devlet Başkanının talimatları doğrultusunda verimliliği artırmak ve su tasarrufu sağlamak amacıyla tarıma ve su tasarrufu sağlayan teknolojilere yeni yaklaşımlar getiriliyor.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimi hakkında bilgi verildi. Darkhan Satybaldy’ye göre ticari kuruluş sayısı 211 bine ulaştı ve 1,6 trilyon tenge değerinde ürün üretildi. İnşaat hacmi 407,5 milyar tenge olarak gerçekleşti, 898,9 bin metrekare konut hizmete açıldı. Yaklaşık üç bin aileye yeni daire verildi. Ayrıca geçen yıl bütçe fonlarıyla 35 okul inşa edildi ve bunlardan 20’si faaliyete geçti. “Konforlu Okul” projesi kapsamında bölgede 3 yılda 49 bin öğrenciye yönelik 63 okul inşa edilecek.

 

 

 

Cumhurbaşkanına ayrıca bölgedeki köylere su ve gaz temini konusunda devam eden çalışmalar hakkında da bilgi verildi. Geçtiğimiz yıl bölgede 20 yerleşim yerine yeni su boru hatları döşenirken, dokuz köydeki harabe sistemler yenilendi. 62 adet gaz tesisi inşaatı da tamamlanmış olup, ayrıca 48 yerleşim yerinin de gaza bağlanması sağlanmıştır.

 

 

 

Toplantının sonunda Kassym-Jomart Tokayev, akim’e bölge sakinlerinin refahını iyileştirmeye ve bölgedeki ekonomik durumu iyileştirmeye yönelik tedbirleri sistematik ve verimli bir şekilde uygulaması talimatını verdi. Türkistan bölgesinin dinamik kalkınmasını sağlamak için çalışmalara devam edilmesi görevi belirlendi.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-akima-turkestanskoy-oblasti-darhana-satybaldy-1605722

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.