Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Orta Asya ülkelerinin güvenlik konseylerinin sekreterlerini kabul etti

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Orta Asya ülkelerinin güvenlik konseylerinin sekreterlerini kabul etti
REKLAM ALANI
16.05.2024
A+
A-

Olaylar

Akorda

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Orta Asya ülkelerinin güvenlik konseylerinin sekreterlerini kabul etti

16 Mayıs 2024

Heyet başkanlarını karşılayan Kassym-Jomart Tokayev, Orta Asya ülkelerinin güvenlik konseyleri sekreterlerinin ilk toplantısının, dış ve iç zorluk ve tehditlerin önlenmesine yönelik çabaların birleştirilmesi için etkili bir platform haline getirilmesinin amaçlandığını kaydetti. gerekli müdahale tedbirlerinin geliştirilmesi.

 

 

 

– Bölgesel işbirliğinin tüm alanlarda aktif olarak geliştiği dikkate alındığında bu özellikle önemlidir ve bu kesinlikle olumlu bir eğilimdir. Eyaletlerarası siyasi diyalog da niteliksel olarak yeni bir düzeyde gelişiyor. Bölge ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik etkileşim giderek artmaktadır. Son beş yılda bölge içi ticaret %80’den fazla büyüyerek 10 milyar doları aştı. Aynı zamanda ülkeler arasındaki ihracat-ithalat işlemlerinin sistematik olarak artırılması ve mal yelpazesinin genişletilmesi görevleri de çözülüyor. İşletmeler arasındaki temaslar yoğunlaştı ve ortak girişimlerin sayısı artıyor. Büyük bölgesel projeler yalnızca karşılıklı somut faydalar sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Orta Asya ekonomisinin tüm konfigürasyonunu da değiştiriyor. Taşımacılık ve lojistik potansiyelinin geliştirilmesi, bölgenin hızlı gelişimi için yeni bir referans noktası haline geliyor. Kültürel ve insani bağlar da yoğunlaştı, bu da Orta Asya devletlerinin daha da yakınlaşmasına katkıda bulunuyor” diye vurguladı.

Cumhurbaşkanı, bu süreçlerin bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanması alanında verimli bir diyalogla desteklenmesi gerektiğine inanıyor. Modern zorlukların ve tehditlerin çoğunun doğası gereği sınıraşan nitelikte olduğunu, bu nedenle bunlara karşı koymanın ortak çabaları birleştirmeyi gerektirdiğini söyledi.

– Öncelikle uluslararası aşırıcılık ve terörle mücadeleden, uyuşturucu kaçakçılığından, silah kaçakçılığından bahsediyoruz. Bu bakımdan Afganistan ortak ilgi odağımız olmalıdır. Bu ülkede karmaşık, çok yönlü süreçler yaşanıyor. Bu ülkede ekonomik durumun istikrara kavuşacağına ve canlanacağına dair bazı işaretlerin bulunduğunu kabul etmek gerekir. Öte yandan, Moskova bölgesindeki kanlı terör saldırısının da gösterdiği gibi, uluslararası terör örgütlerinin faaliyetleriyle ilgili yüksek riskler varlığını sürdürüyor. Bize göre şu andaki stratejik görevlerden biri de Afganistan’ın bölgesel ilişkilere aktif katılımıdır. Ve burada pek çok şey ülkelerimizin koordineli konumuna bağlı. Ülkemizde Orta Asya ve Afganistan için BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Bölgesel Merkezi oluşturmanın acil olduğunu düşünüyoruz” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

Devlet başkanı, bugünkü toplantının 9 Ağustos’ta Astana’da düzenlenecek Orta Asya Devlet Başkanları Altıncı İstişare Toplantısı’nın hazırlıklarında önemli bir aşama olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı, bu yıl başkan olarak Kazakistan’ın yaklaşan zirvenin potansiyelini güçlendirmek için aktif olarak çalıştığını söyledi.

– Bölgesel İşbirliğinin Geliştirilmesine yönelik “Orta Asya – 2040” Stratejisini geliştirdik. Bölgesel yakınlaşmanın öncelikleri öncelikle beş yönlü etkileşimin genişletilmesi ve Orta Asya’nın uluslararası öznelliğinin güçlendirilmesidir. Bu belgenin Astana’daki zirve sırasında kabul edilmesinin bölge için kavramsal önem taşıyacağından eminim. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin özel niteliği, 21. Yüzyılda Orta Asya’nın Kalkınması İçin Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Antlaşması’nda yer almaktadır. Stratejik ortaklıkları bir sonraki seviyeye taşıyor. Astana’daki zirvenin ana sonuçlarından birinin bu tarihi anlaşmanın hepimiz için imzalanması ve yürürlüğe girmesine ilişkin sürecin tamamlanması olabileceğine inanıyorum. Beş taraflı formatımızın daha fazla kurumsal olarak geliştirilmesi geçerliliğini koruyor” dedi Kazakistan’ın lideri.

Kassym-Jomart Tokayev, dostluk, iyi komşuluk ve ittifak ruhuyla bölgesel etkileşimin yüksek düzeyde olduğunu vurguladı. Aynı zamanda ona göre iş birliği sadece bölgeyle sınırlı değil.

– Dış ortaklarla kapsamlı etkileşim sistematik olarak güçlendirilmektedir. Bildiğiniz gibi küresel oyuncuların “Central Asia Plus” formatındaki aktif etkileşime olan ilgisi oldukça yüksek. Geçtiğimiz yıl Orta Asya-AB, Orta Asya-Çin, Orta Asya-ABD, Orta Asya-Körfez İşbirliği Konseyi, Orta Asya-Almanya arasında yapılan toplantıların sonuçları da bunu kanıtlıyor” dedi.

Devlet başkanı, bölge ülkelerini birbirine düşürmek ve bölmek isteyen dış güçlere karşı ortak direniş çağrısında bulundu.

“Bu tür yaklaşım ve girişimleri kararlılıkla reddettiğimizi belirtmek isterim. Genel olarak ülkelerimizin, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözüm bulamadığımız hiçbir sorunu yoktur ve olmamalıdır. Kardeş halklarımızın refahına giden yolu ancak ortak eylemlerin ve karşılıklı desteğin sinerjisinin açabileceğine inanıyorum. Bu vesileyle, Kazakistan’daki sel felaketiyle ilgili olarak gösterilen kardeşlik dayanışması ve sağlanan yardımlar için ülkelerinize en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Bu desteği çok takdir ediyoruz ve bunu gerçek dostluğun, iyi komşuluğun ve karşılıklı desteğin kanıtı olarak görüyoruz” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev, toplantı sonuçlarının Orta Asya ülkeleri arasında güvenlik alanında işbirliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunacağına olan güvenini dile getirdi.

 

 

 

– Durumdaki işbirliğinin ve karşılıklı güvenin geliştirilmesine yönelik radikal değişikliği memnuniyetle not ediyoruz. Tüm sorumluluğumla söyleyebilirim ki, kelimenin tam anlamıyla 10 yıl önce Orta Asya bölgesinde böyle bir durum yoktu. Artık devlet başkanları, hükümet başkanları, güvenlik konseyi sekreterleri, kolluk kuvvetleri başkanları ve ekonomi departmanlarının başında bulunanların birbirleriyle yakın etkileşim içinde olduğu görülüyor. Bu da Orta Asya bölgesindeki durumun sürdürülebilir kalkınmaya doğru ilerlediğinin çok iyi bir işaretidir” diye konuştu.

Etkinliğe, Kazakistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Gizat Nurdauletov, Kırgızistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Marat Imankulov, Tacikistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Nasrullo Makhmudzoda, Özbekistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Viktor Makhmudov ve Büyükelçilik Askeri Ataşesi katıldı. Kazakistan’daki Türkmenistan Annamyrat Yagmyrov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kasym-zhomart-tokaev-prinyal-sekretarey-sovetov-bezopasnosti-stran-centralnoy-azii-1641624

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.