Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Fetva Emini – Hürremzâde Mehmed Hakkı Efendi ve Fetvaları” isimli kitabın tanıtım etkinliğine katıldı:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Fetva Emini – Hürremzâde Mehmed Hakkı Efendi ve Fetvaları” isimli kitabın tanıtım etkinliğine katıldı:
REKLAM ALANI
21.06.2022
A+
A-

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Fetva Emini – Hürremzâde Mehmed Hakkı Efendi ve Fetvaları” isimli kitabın tanıtım etkinliğine katıldı:

“Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesine büyük hizmet vermiştir”

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

Vakıflar İdaresi’nin bahçesinde yer alan kitap tanıtım etkinliğinde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kitabın büyük emekler sonrası ortaya çıktığını belirterek çalışmayı hazırlayan Dr. İbrahim Türk’ü kutladı ve teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, dedesi olan Mehmed Hakkı Efendi’nin İngiliz idaresinde büyük bir irade ortaya koyarak cesur kararlar verdiğini ve Kıbrıs Türk halkının adadaki geleceği için icraatlar yaptığını anlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’da eğitim almış, kendisini yetiştirmiş ve çeşitli görevlerden sonra Kıbrıs müftülüğüne kadar yükselmiş biri olan Mehmed Hakkı Efendi’nin İngiliz idaresinde siyasi bir olumsuzluk olarak değerlendirilen müftülüğün kaldırılmasıyla fetva eminliği olarak görev yaptığını anlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, Mehmed Hakkı Efendi’nin İngiliz idaresinde Kıbrıs Türklerine yapılan baskılara rağmen Kıbrıs Türk halkının çıkarlarına uygun kararlar ürettiğini söyledi. “Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesine büyük hizmet vermiştir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Mehmed Hakkı Efendi’yi rahmetle andı; evlatları ve torunları olarak kendisiyle gurur duyduklarını ifade etti.

Kıbrıs Türk tarihi için değerli bir kaynak, büyük bir kazanım

Yıllar sonra Milli Arşiv ve farklı kaynaklardan yapılan araştırmalar sonucu Kıbrıs Türk tarihine değerli ve kaynak oluşturabilecek eserin ortaya konulmasının büyük bir kazanım olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, din kültür ve halk insanı olan Mehmed Hakkı Efendi gibi isimlerin milli davamıza yönelik değerli hizmetlerinin olduğunu söyledi.

Rum-Yunan ikilisine karşı Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelede Mehmed Hakkı Efendi gibi çok değerli isimlerin büyük katkıları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 yılında kurucu ortak olarak Kıbrıs Türk halkının elde ettiği müktesep hak olan egemenlik hakkının daha sonra 1974’e ve KKTC’nin kurulmasına dek süren ve halen devam eden mücadelemizde Mehmed Hakkı Efendi gibi neferlerin önemine işaret etti.

Osmanlı döneminden sonra Kıbrıslı Türklerin azınlığa evrildiği İngiliz idaresinde Hürremzâde Mehmed Hakkı Efendi’nin fetva eminliği görevi yaparken Kıbrıs Türkü’nün dik duruşunu sergilediğini belirten Dr. İbrahim Türk de, adanın sosyo-kültürel yapısı ve Hakkı Efendi’nin verdiği fetvalardan farklı konuları içeren çalışma hakkında bilgi verdi.

Dr. İbrahim Türk’ün doktora tezi olarak yazdığı kitabın tanıtım etkinliğine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ve Hürremzade Mehmet Hakkı Efendi’nin aile fertleri katıldı.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-kibris-fetva-emini-hurremzade-mehmed-hakki-9921

 

 

REKLAM ALANI