Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM 77. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya yanıt verdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM 77. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya yanıt verdi
REKLAM ALANI
27.09.2022
A+
A-

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM 77. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya yanıt verdi

“Egemen eşit devletimizin uluslararası alanda tanınması bir haktır ve bu hakkın gerçekleşmesi için Anavatan Türkiye ile birlikte mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar’ın açıklaması şöyle;

“Rum lider Anastasiadis’in, BM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşma bizi şaşırtmamıştır. Ancak bu konuşmasıyla bilinen Rum iddialarının dahi ötesine geçen Anastasiadis, gerek içeriği gerekse tonu itibarıyla her türlü dayanaktan yoksun iddialarını yeni bir düzeye taşımıştır.
Bunu yaparken de 1963’ten beri gasp ettikleri sözde ‘Kıbrıs Hükümeti’ sandalyesini, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşı yine bir saldırı aracı olarak kullanmaktan çekinmemiştir.

Anastasiadis’in bu konuşması, Rum liderliğinin bu güne kadar yaptığı en saldırgan ve düşmanca konuşmalardan biri olarak kayıtlara geçmiştir. Anastasiadis’in sergilediği bu haddini bilmez tutum, sadece Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile kalmamıştır. Rum lider, BM’nin saygınlığına da dil uzatan, örgütü küçümseyen ifadeler kullanmıştır.
Anastasiadis’in suistimal etmekte olduğu bu sıfatının, kendi bağımsız ve egemen devletine sahip olan Kıbrıs Türk halkını veya adanın bütününü temsil etmediğini, Rum liderin buna hak ve yetkisinin bulunmadığını öncelikle vurgulamak isteriz.

Gerek içerik gerekse üslup olarak haddini aşan Anastasiadis’in bu ifadeleri, adadaki tarihi ve mevcut gerçeklerin tam bir çarpıtması olup Kıbrıs’ın tarihine yeni bir kara leke olarak geçecektir. Detaylı olarak yanıtlamaya değer görmediğimiz bu ifadelerin, Kıbrıs’taki iki halk arasındaki güven eksikliğini daha da körükleyeceği ve uzlaşı çabalarına yeni bir darbe indireceği açıktır.
Bu sözlerin sahibinin, 1963’te başlayan ve 11 yıl süreyle devam eden katliamlar ile mezalimin sorumlusu kendileri değilmiş gibi dünyanın karşısına geçip çekinmeden insan hakları dersi vermeye çalışması, ibretliktir.
Kıbrıs Türk halkına karşı soykırım boyutlarına ulaşan bu katliamlar ve mezalimle 1960 ortaklık cumhuriyetinin de temellerine dinamit konulmuştur. Bu mezalime paralel olarak Kıbrıs Türkü, ortak devletin tüm organlarından silah zoruyla atılmış ve ortaklık cumhuriyeti tamamen Kıbrıs Rum tarafının işgali altına girmiştir. Bu bir iddia değil, zamanın BM raporlarına ve uluslararası basına da yansıyan tarihi bir gerçektir.

Bugüne kadar Kıbrıs’ta bir uzlaşıya varılamamasından hangi tarafın sorumlu olduğu ve bu çabaları kimin sabote ettiği ise bilinmekte olup genel sekreterin ilgili raporlarına da yansımıştır. Bunda Anastasiadis’in taşıdığı kişisel sorumluluk da yadsınamaz bir gerçektir. Hal böyleyken, Rum liderin BM Genel Kurulu kürsüsünü Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşı bir saldırı platformu olarak kullanması, Kıbrıs Türk halkına herhangi bir söz hakkı verilmediği bir ortamın istismarından başka bir şey değildir. Anastasiadis’in bu saldırgan ve cüretkâr tutumunu şiddetle kınarken; Anavatan Türkiye’ye, devletimize ve Kıbrıs Türk halkına karşı sarf ettiği sözleri kendisine iade eder, buna imkân veren uluslararası toplumu, bu yanlı tutumunu yeniden gözden geçirmeye çağırırız.

BM 77. Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk halkının ve onun egemen devleti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hislerine tercüman olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, yapmış olduğu tarihi konuşma nedeniyle şükranlarımızı bir kez daha ifade etmek isteriz. Egemen eşit devletimizin uluslararası alanda tanınması bir haktır ve bu hakkın gerçekleşmesi için Anavatan Türkiye ile birlikte mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.”

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-guney-kibris-rum-yonetimi-baskani-nikos-anastasiadisin-10237

 

 

REKLAM ALANI