Bekir AYAZ: Spor ve Diaspora
Bekir AYAZ: Spor ve Diaspora
Futbol endüstrisi Küreselleşmenin getirmiş olduğu dijital teknoloji ile birlikte yaratıcılık ve yenilikçilik akımı doğrultusunda çok boyutlu ve katmanlı hale gelmiştir.
Spor lobisi uluslararası arenada kaotik ortamda değişik enstrümanları farklı biçimlerde, çapraz kullanarak sahayı zorlayacak şekilde düzenekler hazırlanarak hızla geliştirilen temaslarda uygulanmaktadır.
Uygulama alanı içerisinde kişisel gelişim başta olmak üzere, sosyo-psikoloji etmenleri dâhil edilmesi neticesinde analizler ile birleştirilerek değişik manevra teknikleri uygulanması kaçınılmaz hale gelmiştir.
Türkiye’nin 211 üyesi bulunan FİFA’da Küresel, erişebilir ve kapsayıcı olacak şekilde amaçları doğrulusunda ideallerine erişebilme adına başı çeken bir lobisinin olmadığını görmekteyiz.
Spor diasporası klasik köhneleşmiş tabuları yıkmak anlamında daha yapıcı ve algı oluşturma adına değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Karar vericilerin üzerinde etkili bir izlenim bırakmak adına saha içi ve saha dışında niteliksel ve niceliksel kavramların hazırlanması gerekmektedir. Bu kavramlar psiko-sosyal motorlar, dialoga açık iletişim kanalları, uluslararası hukuk normları, çok kutuplu politika araçları, ekonomi ve güvenlik ile ön plana çıkıp, din ve mezhepsel konulardan uzak durulması önem arz etmektedir.
İlk planda Türkiye’nin Stratejik denge klasmanında yer alması hususunda yeni söylemler söylemesi için; Eski tip düşünen yöneticilerden, hantal,yorgun, egoist ve bencil sistemlerden, ayağına ayak baği olan prangalardan kurtulması gerekmektedir.
Sadakat ve biat kültürü yerine ilim, bilim ve sanat doneleri ön plana çıkmalıdır. İmparatorluk terbiyesi almış bir ırkın, cumhuriyet ile yoğrulmuş bir ulusun fertlerini sınırlayan köhneleşmiş dar zihniyetler bizleri münhasır medeniyetler seviyesine ulaştıramazlar.
FİFA ve UEFA başta olmak üzere uluslararası pazarlarda imaj geliştirmek ve yönetmek için diaspora ile ilintili interaktif iletişim profiline uygun iletişim tekniklerini kullanabilen yöneticiler çalıştırmak zorundayız.
Hedefleri olan bir ülkenin yarınlarını inşa etme adına işaret fişeğinin tetiğine basmak sanıldığı kadar çok zor değildir. Torpil ve adam kayırma sistemleri ile makam ve mevki dolduranlar için yakın zamanda kötü sürprizler bekliyor gibime geliyor.
Dış politika vizyonuna açık, yumuşak güç vurgusuna sahip, ulus markalamasını ön planda tutabilecek yetenekli, üretken, yaratıcı ve kaliteli çalışanların gelmesi temennimizdir.
Bekir AYAZ